Snabba leveranser från eget lager, Kompetent support sedan 2007

Bucephalandra

Skötsel och odling av Bucephalandra.

Bucephalandra, lättare än du tror.


Bucephalandra är relativt ny art för akvaristen och är ovanligi handeln, dessutom upptäcks flera nya arter årligen, även nyaodlingsformer skapas.

Arten är endemist och återfinns i vilt tillstånd enbart påBorneo. Bucephalandra är en växt som dels växer submersed/undervattenytan under Borneos regnperiod, och dels ofta ovanförvattenytan/emersed vid torrperiod. Bucephalandra återfinns irelativt snabbflytande vatten och kan med fördel hållas i akvariermed god cirkulation.

Arten Bucephalandra är oftast anspråkslösa och föredrarakvarier med dämpat ljus, vilket påminner om Anubias. Den har lågaljuskrav och kan med fördel hållas i ett artakvarium med enbartBucces. Den växer långsamt och behöver ringa tillsyn och generelltär Bucephalandras tåliga växter. De kan behöva längre anpassningtill ett nya akvarium, men har inte krav på extra tillsatt CO2.

Bucephalandras är extra fängslande för sin attraktiva form påbladen, som varierar med allt från ovala med vågig kant, långsmalamed platt kant, mandelformad och långa och raka blad. Stammen harofta röda och rosa färger, medan bladen ofta är flerfärgade ochskiftar eller snarare skimrar i olika färger från olika vinklar,Bucephalmndra som säljs i handeln har odlats  emersed och dåär bladen mestadels i nyanser av grönt, men submersed så utvecklararterna en betydligt intensivare färg i akvariet. Och vid optimalaväxtförhållanden kan de även blomma.

Bucephalandras fungerar i undervattensform i akvariet likväl somi ett paludarium ovan vatten, men även med enbart rötterna undervattenytan.

Bucephalandra växer mycket långsamt och bladen kan bli flera årgamla vilket ger långsamväxande alger möjlighet att etablera sig.Man kan därför med fördel plantera dem på en skuggig plats.Plantera Bucephalandran på ett hårt underlag som en sten ellerträrot, bind fast rotstocken med en fisklina och växten fäster påunderlaget efter en tid. Om den planteras i bottenmaterialet börrotstocken inte täckas för att undvika att den ruttnar.

Bucephalandra förökas genom sidoskott på rotstocken som knipsasav, tillväxttakten är dock långsam.

PerfectBucce

PerfectAqua håller Sveriges största sortiment av Bucephalandras och andra akvarieväxter och tillbehör, till hela Sverige med AlliveOnArrival garanti.